FietsGigant, keihard de goedkoopste Fietsenwinkel

Welkom bij de FIETSGIGANT!

Elektrische fietsen

De elektrische fiets groeit sinds zijn verschijnen op de Nederlandse markt in 1998 enorm in populariteit. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze milieuvriendelijke fiets met trapondersteuning. In 2011 werden zo’n 181.000 stuks verkocht. Dankzij een elektrisch systeem wordt de kracht die de fietser op de pedalen zet aangevuld, waardoor de fietser altijd een duwtje in de rug heeft. Hierdoor wordt het mogelijk om een grotere afstand te overbruggen zonder daarvoor extra inspanning te leveren. Ook is de elektrische fiets de ideale oplossing voor tegenwind en het opgaan van bijvoorbeeld bruggen. Ook voor mensen met een lichamelijke beperking is de elektrische fiets een oplossing om van A naar B te komen zonder zichzelf uit te putten.

De wetgeving in de Europese Unie staat toe dat er een motor met maximaal 250 watt aan de fiets is bevestigd en een begrensde topsnelheid van 25 km/h heeft. Om op een fiets met elektronische ondersteuning te fietsen heeft u geen rijbewijs nodig, is een W.A. verzekering niet nodig en ook het dragen van een helm is niet verplicht.

De Fietsgigant is al sinds jaar en dag expert op het gebied van elektrische fietsen. Bij ons bent u aan het juiste adres voor goed advies voor de aankoop van uw E-bike. Zo'n beetje elk groot en klein fietsenmerk bouwt tegenwoordig elektrische fietsen. Voor een goed advies en een testrit op de verschillende modellen kunt u bij ons terecht. En tevens voor reparatie en onderhoud aan alle merken, of ze nou bij ons zijn gekocht of niet, bent u bij ons aan het juiste adres.

Waar moet u op letten als u een elektrische fiets gaat kopen?

Er zitten grote verschillen tussen de elektrische fietsen, en iedereen stelt andere eisen aan zijn elektrische fiets. Een paar belangrijke dingen om op te letten bij aanschaf van een elektrische fiets:

Motor

Elektrische fietsen kunnen de motor in het voorwiel, achterwiel of midden in het frame hebben. Het grote voordeel van een middenmotor is dat het gewicht laag in de fiets hangt, wat de fiets stabiel maakt. Bovendien werkt de motor direct op de trap-as van de fiets, waardoor de bekrachtiging heel natuurlijk en comfortabel aanvoelt. Fietsen met de motor in het voorwiel zijn over het algemeen iets voordeliger, omdat er minder aanpassingen aan het fiets frame nodig zijn. Deze fietsen sturen over het algemeen iets zwaarder, maar wanneer u hieraan gewend bent zult u het verschil niet meer merken. Fietsen met de motor in het achterwiel voelen ook erg natuurlijk aan, maar hebben als nadeel dat ze vaak niet voorzien zijn van een kettingkast. 

Accu

De accu is het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets. De accu bepaalt hoever u met een fiets kunt fietsen, en hoe lang de fiets meegaat. De actieradius verschilt zo tussen de 50 en 200 km voor de huidige generatie elektrische fietsen. Het bereik van uw elektrische fiets is echter heel erg afhankelijk van de omstandigheden zoals wind, bandenspanning, gewicht van de berijder, rijstijl en nog veel meer. Het is daarom belangrijk dat u een elektrische fiets kiest met een ruim voldoende actieradius, zodat u ook in mindere omstandigheden uw kilometers kunt maken. Het gebruikte materiaal van de accu is van invloed op de levensduur. Kiest u een fiets met een LiFePo (lithium ijzer fosfaat) accu, dan gaat deze het langst mee. 

Bij de meeste elektrische fietsen zit de accu in de bagagedrager. Dit heeft als voordeel dat hij er makkelijk uitgehaald kan worden, en zo buiten de fiets opgeladen kan worden. Als u geen stopcontact in uw fietsenstalling heeft kunt u de accu dus meenemen naar binnen en hem daar opladen. 

Sensor

Met de sensor meet de elektrische fiets hoeveel ondersteuning hij moet geven. Er zijn twee verschillende soorten sensoren, en sommige fietsen hebben ze beiden. Het eerste soort is een krachtsensor of koppelsensor. Deze meet hoeveel kracht u op de pedalen zet en geeft aan de hand hiervan een bepaalde hoeveelheid ondersteuning. Fietsen met dit soort sensor voelen heel natuurlijk aan doordat hij alleen kracht zet op het moment dat u dit ook doet. Het tweede soort sensor is een rotatiesensor of trapfrequentiesensor. Deze meet hoe snel u met de pedalen ronddraait en geeft aan de hand hiervan ondersteuning. Fietsen met een rotatiesensor zijn uitermate geschikt voor een relaxete rijstijl. 

Kettingkast

Een belangrijk punt voor veel mensen is het soort kettingkast dat op de elektrische fiets zit. Veel elektrische fietsen beschikken slechts over een kettingscherm dat alleen de bovenkant afdekt. Het voordeel van deze fietsen is dat ze over het algemeen lichter fietsen dan fietsen met een dichte kettingkast. Het nadeel is weer dat ze meer onderhoud vergen. Wanneer u alleen fietst met mooi weer, of u heeft regelmatig de tijd om uw fiets te onderhouden dan zijn deze fietsen geschikt voor u. Gebruikt u uw dagelijks, dan is een fiets met gesloten kettingkast waarschijnlijk beter geschikt. 

Advies

Kijkt u in ons gigantische assortiment elektrische fietsen voor uw ideale elektrische fiets, of kom langs in onze winkel voor meer advies en een proefit op de verschillende modellen.