ANWB: zorg voor veiliger fietspaden

12-04-2018

ANWB: zorg voor veiligere fietspaden

 

Gemeenten hebben de verkeersveiligheid uit het oog verloren. Tijd voor verandering, vindt ANWB-baas Frits van Bruggen.

Veel fietsers voelen zich onveilig in het verkeer. Dit blijkt niet alleen uit onderzoek van het ANWB, maar ook uit de Nationale Fiets Telweek 2017. Amsterdam steekt met kop en schouders boven andere gemeenten uit: hier vindt bijna de helft van de fietsers het onveilig om zich in het verkeer te mengen. Ook e-bikes maken het verkeer niet bepaald veiliger.

 

Dit komt omdat lokale overheden de verkeersveiligheid uit het oog verloren hebben. Van Bruggen roept daarom kandidaat-gemeenteraadsleden van 28 grote gemeenten in Nederland op om meer aandacht te besteden aan de veiligheid van fietsers.

 

‘Het gaat om de veiligheid’

Maatregelen die genomen moeten worden, zijn bijvoorbeeld het uitbreiden van de 30-kilometerzones. Een omstreden maatregel, die voor veel weerstand van automobilisten al zorgen. Maar het gaat om de veiligheid, vindt Van Bruggen. Zodra de snelheid richting de 50 kilometer per uur gaat, moet het autoverkeer volgens hem van het fietsverkeer gescheiden worden. En in de buurt van scholen en wijken waar veel ouderen wonen, moeten standaard 30-kilometerzones komen.

 

Niet meer in de top tien

Nederland stond lange tijd in de top tien van veiligste landen ter wereld. Een positie die het nu verloren heeft. De nationale regering beseft het belang van verkeersveiligheid en heeft dit dan ook op de agenda staan. Helaas is dit op gemeenteniveau nog niet het geval. Van Bruggen spreek van een ‘wake-up call’ voor de gemeenteraden. Zij moeten hier meer aandacht aan besteden.

 

Dat het wel kan, tonen steden als Lelystad en Almere aan. Hier zijn bijvoorbeeld veel vrij liggende fietspaden, en dat heeft meteen invloed op het gevoel van veiligheid: ruim vier op de vijf fietsers voelen zich daar veilig.

 

 

Voor de goedkoopste en meest kwalitatieve e-bikes gaat u naar de fietsenwinkel van .NL: De Fietsgigant!

 

 

BRON: https://www.fietsen123.nl/fietsnieuws/anwb-zorg-voor-veiliger-fietspaden

© Developed by CommerceLab