FietsGigant, keihard de goedkoopste Fietsenwinkel

Welkom bij de FIETSGIGANT!

7 belangrijke tips: fiets veilig met kinderen op de fiets

26-01-2017

De beste tips wanneer u met kinderen fietst

 Veilig op de fiets met kinderen

 

Fietsen met kinderen kan uitdagend zijn. Uiteraard zorgt u voor het juiste en veilige materiaal (kinderzitjes, geen open spaken, scherm ze af met jasbeschermers zodat er geen voetjes tussen kunnen komen). Naast degelijk materiaal gaan we hieronder vooral in op uw gedrag. Hoe begeeft u zich op een veilige manier met kinderen in het verkeer? We geven zeven tips.

1. Respecteer de verkeersregels

Wanneer u zich aan de geldende verkeersregels houdt kunt u al veel leed voorkomen.

2. Wees voorspelbaar

Laat uw kind en andere weggebruikers altijd weten wat u gaat doen. Wanneer u voorspelbaar bent, kunnen de andere weggebruikers rekening met u en uw (klein)kind houden. Zo kunnen heel wat gevaarlijke situaties vermeden worden.

3. Maak oogcontact met de andere weggebruikers

Wanneer u oogcontact maakt, weet u dat de andere weggebruiker u heeft gezien. U kunt duidelijk maken wat u wilt doen en te weten komen wat de ander van plan is.

4. Zichtbaarheid

Zorg ervoor dat u en uw kind duidelijk zichtbaar zijn, bijvoorbeeld met een fluoriserend hesje. Zoals voor auto's al vaak gebruikelijk is mag de fietsverlichting ook overdag aan en is zelfs aan te raden.

5. Neem voldoende plaats in op de weg

Denk niet dat het veilig is om uw kind uiterst rechts te laten rijden wanneer het kind met u meefietst. Zo heeft het geen ruimte meer om bij gevaar uit te wijken. Het is ook minder zichtbaar voor andere weggebruikers.

6. Laat het kind zich gedragen op de fiets

Niet eten en drinken op de fiets. Verder horen voeten op de pedalen en niet in de lucht. Wanneer het kind in een kinderzitje zit, plaats de voeten dan in de daarvoor bestemde voetenbankjes en maak de voetriempjes vast. Vergeet niet de gordels vast te maken. Vertel aan uw kind dat een fiets geen speelgoed is, zeker niet op de openbare weg.

7. Bagage

Berg boodschappen of bagage goed op (niet met tassen aan het stuur terwijl u ook een kind meeneemt).

« Terug
© Developed by CommerceLab