5 fietstips om goed voorbereid te zijn als de lente echt uitbreekt

5 fietstips om goed voorbereid te zijn als de lente echt uitbreekt

5 fietstips om goed voorbereid te zijn als de lente echt uitbreekt

Niet alle fietsen komen in de winter veel buiten. Na een lange winterstalling is het dan ook aan te raden uw fiets op een aantal punten weer eens goed na te lopen voordat u weer met uw tweewieler de openbare weg op gaat. We geven een aantal tips om in de lente weer goed op weg te gaan.

1. Fiets wassen

Spoel uw rijwiel nog een keer goed af. Naspoelen met de tuinslang of een emmer water. Zorg dat de fiets daarna goed droog is en poets hem nog even na met een droge doek. Vergeet ook de velgen en de spaken niet. Controleer het lakwerk van het frame en wrijf de fiets in met speciale fiets(glans)olie of siliconenspray.

2. Banden

Kijk of de banden nog voldoende profiel hebben en op spanning zijn. Een band met een grover profiel geeft meer grip. Eventueel vuil verwijderen met een (schuur)sponsje. Fietsspatborden zijn handig tegen opvattend vuil en vocht.

3. Smeren

Reinig de ketting met een speciale ontvetter en maak hem schoon. Smeer de ketting van de fiets in met bijvoorbeeld kettingvet en draai de ketting helemaal rond om het smeermiddel goed te verspreiden. Smeer naven, trapas, balhoofdonderdelen en pedalen in met lagervet.

4. Boutjes en moeren

Kijk of alle boutjes en moeren nog goed vastzitten en vet ze in met vaseline. Vervang zo nodig roestige exemplaren.

5. Remmen en verlichting

Controleer of de remmen en de verlichting nog goed zijn en functioneren. Let ook op versleten remblokjes en de remkabels.

Hiermee is uw fiets weer klaar voor een seizoen lekker fietsen!

TOP