Fietsen in de regen

Fietsen in de regen

De herfst is nu dan toch echt begonnen! 

Zo fiets je in een vrolijke bui ;) 

Praktisch is het niet zo'n regenbui. Natte kleding, paarse lippen van de kou, maar ook echt: slecht zicht, glad wegdek en daardoor een groter risico op valpartijen en ongevallen. 
Doe je voordeel met deze tips die het fietsen in de regen leuker, droger, veiliger en draaglijker maken. 

1. Acceptatie
De allerbeste tip voor het fietsen in de regen is acceptatie. Dit is gen vete tussen jou en de weergoden, het is niet persoonlijk, het is wat het is: wolken die het kostbaarste op aarde, schoon drinkwater over jou uitstorten. 

2. Bereken je kansen
Waarom zou je gaan fietsen in de regen? Pak je smartphone erbij en check weerapps als Weerplaza en Buienradar. Zo prik je je rit in de nanoseconde dat het droog zou moeten zijn. 

3. Voorkom winter tenen.
Klink grappig, maar is het absoluut  niet. Wintertenen zorgt voor stekende pijn, jeukende tenen die je de hele tijd kwellen. Dit komt doordat je doorbloeding compleet van slag is door de kou en het regenachtige weer. Hoe vaker het koud en nat is, hoe meer jou tenen tot de risicogroep behoren. Zijn waterdichte schoenen geen optie? Volg dan deze onderstaande tips:
- Draag overschoenen, bijvoorbeeld uit de race/mtb-winkel. Lekker dik neopreen houdt je voeten warm en (best goed) droog.

- Zet droge schoenen klaar op u meest bezochte bestemmingen, zoals school, werk en eventueel bij familie

- Zodra het mogelijk is Doe je natte schoenen uit! Blote voeten drogen veel sneller en de doorbloeding komt weer snel op gang. Neem dikke wollen sokken mee, deze zijn lekker warm en droog.

- Wees ook lief voor je handen, deze kunnen ook slecht tegen het natte en koude weer en lopen dus ook een risico. 

4. Voorkom een beslagen bril. 
Is het al extra gevaarlijk op de weg door de natte wegdekken, beslaat je bril ook nog eens. Niet alleen lastig, maar ook een extra risico. 

- Bij de opticien kun je druppels en doekjes kopen om je bril mee te behandelen.

- Neem brillenglazen met een coating waar condens geen vat op krijgt. 

- Zonder bril fietsen (als dit eventueel mogelijk is) 

- Sommige sportfietsbrillen zijn behandeld om regendruppels meteen af te voeren, en/of hebben ventilatiegaten tegen een beslagen bril. 

5. Durf op te vallen. 
Fietsverlichting hoef je overdag niet aan te doen. Toch is dit op sommige wegen toch wel gemakkelijk. 

- Zet je fietsverlichting aan bij slecht zicht door regen en mist. 

- Koop je fiets accessoires bij voorkeur met reflectie, van jas tot tas. Schoenen met reflectiestrepen vallen lekker op omdat ze ook nog eens ronddraaien. 

Hieronder vindt je nog een aantal extra tips tegen de regen. 
Natuurlijk helpt een goed regenpak als je regelmatig terechtkomt in een regenbui. Als je daarvoor de ruimte niet hebt in je fietstas of rugzak, zijn dit oplossingen of slimme aanvullingen:

- Zuidwester (hoedje) tegen gelek in je nek.
- Lichtgewicht regenponcho.
- Kleine stormvaste paraplu, die niet omklapt zodra de wind er vat op krijgt. 
- Rainlegs, alleen voor de bovenbenen. 
- Een petje onder je capuchon
- Zadelhoesje of plastic zakjes houden je zadel droog. 
- Als je toch van plan bent een fietstas of rugzak te kopen, neem dan een waterdichte. Kleine moeite heel groot plezier.

TOP