Hoe kies je een elektrische fiets die bij jou past?

Hoe kies je een elektrische fiets die bij jou past?

Koop je voor de eerste keer een elektrische fiets? Of wil je een andere kopen?
Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen een juiste keuze te maken.

1. Wat is je budget? 
Elektrische fietsen zijn al te koop vanaf ongeveer € 1000,-  Voor dit bedrag heb je een elektrische fiets met een voorwielmotor, rotatiesensor en 3 versnellingen. Een rotatiesensor houdt in dat de motor gaat werken zodra je de pedalen ronddraait.
Een elektrische fiets met middenmotor zijn te koop vanaf € 1500,-

2. Een rotatiesensor of een krachtverdubbelaar?
Een rotatiesensor registreert het rondgaan van de pedalen. Als dit gebeurt slaat de motor aan. Een krachtsensor meet hoeveel kracht je op de pedalen zet en geeft vervolgens een seintje aan de motor om de kracht te verdubbelen.

3Een felle motor op je elektrische fiets of juist niet?
Een motor met een hoog koppel (Nm) trekt fel op en je kunt makkelijker in een zware versnelling fietsen. Fietsen met een hoog koppel is ideaal als je op een steile helling fietst, hierbij word je dan krachtig ondersteunt. Een hoog koppel betekent niet dat je maximum snelheid hoger is.

4. Fiets je vaak over onverharde paden?
Kies dan voor een elektrische fiets met brede banden. Op een elektrische fiets met brede banden heb je meer grip en deze banden vangen ook de klappen van de onverharde weg beter op. Met banden vanaf 50 mm kun je al makkelijker over onverharde paden fietsen.

5. Lage instap? Let op: er zijn grote verschillen.
Met een lage instap wordt er bedoeld dat het frame laag en breed is, zodat je gemakkelijk op kunt stappen. Bij een fiets met een lage instap is het mogelijk om beide voeten op de grond te zetten, zonder van het zadel af te gaan. Het zwaartepunt van deze fiets ligt lager, daardoor gaat het fietsen extra eenvoudig en is erg comfortabel. Het maakt de fiets stabieler. Daarom bieden wij ook genoeg keuze aan elektrische fietsen met een lage instap.

6. Welke accu kies je voor je elektrische fiets?
Kies altijd de accu met het grootste vermogen. Accu's kunnen op den duur na langer gebruik achteruit gaan. Als je kiest voor de grootste accu dan hou je bij 30 procent capaciteitsverlies altijd nog genoeg over. Ook speelt het weer een rol. In de winter is door de lage temperatuur de lucht dikker, dat levert weerstand op. Ook is met kou het rubber van je banden stugger en vang je met bijvoorbeeld je dikke winterjas meer wind. Dit zijn allemaal redenen waarom je accu zomaar 20 tot 30 procent meer stroom kan gaan verbruiken. Dan is het natuurlijk prettiger dat je een accu met een groter vermogen hebt.

7. Wil je zo min mogelijk onderhoud?
Kies dan een riemaandrijving of een fiets met een dichte kettingkast. Op steeds meer fietsen wordt de ketting vervangen door een riemaandrijving. Dit systeem werkt duurzaam en is onderhoudsvrij. Dit kan bijvoorbeeld in de winter best handig zijn in verband met de pekel en andere viezigheden op de weg. Ook een ketting met een dichte kettingkast geeft minder onderhoud.

Wil je meer advies? Dan hopen we je snel te zien in onze showroom gevestigd te Vriezenveen.

 

TOP