Medisch Spectrum Twente legt fietser in de watten

Medisch Spectrum Twente legt fietser in de watten

Medisch Spectrum Twente legt fietser in de watten

Binnen het Medisch Spectrum Twente (MST) is de fiets al een veel gebruik transportmiddel. En ook voor het woon-werkverkeer pakt de helft van de medewerkers de fiets. Dat aandeel kan nog verder groeien, zo denkt het ziekenhuis. Bijvoorbeeld door de medewerkers bewust te maken van de kosten van het reizen.

Als hulpmiddel hiervoor ontwikkelde Twente Mobiel een kostencalculator, een rekenmodel waarmee medewerkers voor hun specifieke woon-werkreis voor de verschillende vervoerswijzen de kosten en de vergoedingen/fiscale voordelen in kaart kunnen brengen. Het gaat om de vervoerwijzen privé auto/motor, leaseauto, (e-)fiets/scooter, openbaar vervoer, OV-fiets en carpoolen of combinaties hiervan. Na het invullen van een aantal gegevens zien medewerkers wat de verschillende vervoerwijzen hun jaarlijks zouden kosten. Het resultaat kan aanleiding zijn om voor een ander vervoermiddel te kiezen.

Het ziekenhuis heeft te maken met beperkte parkeermogelijkheden voor de auto. Daarom is men al geruime tijd actief als het gaat om het bevorderen van het fietsgebruik. Zo krijgen medewerkers punten per keer dat ze met de fiets komen. Hoe verder weg, hoe meer punten zijn te verdienen. Die kunnen vervolgens verzilverd worden bij aangesloten fietsenwinkels. MST biedt medewerkers ook de nodige faciliteiten om op de fiets naar het werk te komen. Zo is er een grote afsluitbare fietsenstalling die snel toegang geeft tot het hoofdgebouw. In de stalling zijn oplaadpunten aanwezig voor de e-fiets. Ook konden medewerkers een e-fiets uitproberen en is er twee keer per jaar een fietsreparatiedag. Een fietsenmaker is 's ochtend vroeg in de fietskelder aanwezig om fietsen op essentiële onderdelen gratis na te kijken en kosteloos te repareren.


TOP