Minder fietsers slachtoffer van gladheid

Minder fietsers slachtoffer van gladheid

Minder fietsers slachtoffer van gladheid

Fietsers beginnen steeds minder het slachtoffer te worden van sneeuw en gladheid. Dit leidt VeiligheidNL af uit een vergelijking van cijfers van deze winter en vorige winter.

Ziekenhuizen hebben tijdens de laatste hevige sneeuwperiode van 14 t/m 27 januari naar schatting 6.400 mensen na een glijpartij behandeld op de Spoedeisende hulpafdeling (SEH). Dat zijn dagelijks gemiddeld 460 slachtoffers van een slip- en valpartij door sneeuw en gladheid. Van alle slachtoffers zijn 5.600 mensen lopend onderuit gegaan. 850 slachtoffers hebben dat op en met de fiets gedaan. Naar schatting 4.100 mensen zijn op een SEH afdeling behandeld vanwege facturen aan pols, arm, heup of been.

Het aantal van 6.400 slachtoffers door sneeuw en gladheid is meer dan twee keer zo hoog als vorig jaar. In 2012 behandelden de ziekenhuizen, ook tijdens een bijna tweewekelijkse periode (2 t/m 13 februari), naar schatting 3.100 slachtoffers. Sneeuw en gladheid maken jaarlijks veel slachtoffers onder voetgangers. Voetpaden krijgen bij de gladheidsbestrijding dan ook de minste aandacht. Daarentegen beginnen fietsers wel steeds minder het slachtoffer te worden van sneeuw en gladheid. Hier lijken maatregelen ter bestrijding van de gladheid, zoals het sneeuw vrijmaken van veel gebruikte fietspaden, vruchten af te werpen. Eerder al liet de Fietsersbond al weten minder klachten te hebben binnengekregen over de gladheidsbestrijding op fietsroutes.

Bron: fietsberaad.nl

TOP