Moederfiets of gewone fiets?

Moederfiets of gewone fiets?

Wat onderscheidt een moederfiets van een normale fiets?

De fietsen van tegenwoordig kunnen voor een veelvoud van taken ingezet worden. Hoe specialistischer de taak, des te meer de fiets wordt toegespitst op het perfect uitvoeren van deze taak. Hierbij worden andere taken ondergeschikt. U kunt zich voorstellen dat hard fietsen een van de voornaamste taken is van een racefiets en derhalve staan alle eigenschappen van deze fiets in het kader van het mogelijk maken van dat harde fietsen.

Een ander voorbeeld van een fiets die wordt ontworpen met een specifiek gebruik in het achterhoofd, is de moederfiets (ook wel mamafiets). Nu zult u wellicht denken dat een moederfiets gewoon een damesfiets is met kinderzitjes, maar niets is minder waar. Een échte moederfiets bezit verschillende eigenschappen die bijvoorbeeld het vervoeren van kinderen en boodschappen veel makkelijker en aangenamer maken dan bij een verbouwde damesfiets.

Moederfiets voordelen

Wat zijn nou precies de voordelen van een moederfiets ten opzichte van een gewone fiets? Dus op welke punten verschilt de moederfiets van een gewone damesfiets.

- Lage instap
- Middenbok
- Slot op het stuur
- Lange bagagedrager
- Geometrie
- Versnellingen zijn uiteraard ook aanwezig

Zoals u ziet, zijn de moederfietsen uitgerust met allerlei technische snufjes die ervoor zorgen dat een fietsritje met kinderen en boodschappen nu een stuk minder stress veroorzaakt.

De meeste fietsen zijn wel geschikt voor een zitje, maar een nadeel van een gewone fiets, met een kinderzitje, is dat de fiets waarschijnlijk omvalt op het moment dat er een kind inzit. Wat toch de bedoeling is van een kinderzitje. Dit vallen wordt veroorzaakt door het feit dat de fiets topzwaar wordt en door zijn zijstandaard de stabiliteit mist die het nodig heeft om overeind te blijven. De moederfiets maakt hier dus direct een einde aan.

Ook de fietszitjes zijn er in veel verschillende soorten en maten en ook hierbij zijn een aantal aspecten van belang.

Verschillende fietszitjes

Het grootste onderscheid in fietszitjes is of het zitje voor- of achterop de fiets geplaatst wordt. In principe zitten jongere kinderen, van 9 maanden tot een jaar of 3 (maximaal 15 kilogram), voor op de fiets. Op deze manier zitten ze stevig en kunnen ze goed in de gaten gehouden worden. Deze zitjes zijn vaak eenvoudig aan de stuurpen te bevestigen en uit te breiden met een windscherm om het kind enigszins te beschermen wanneer er een straffe wind staat. Er dient rekening te worden gehouden met het feit dat een zitje aan het stuur ruimte inneemt en dus kan een gewone stadsfiets of een fiets met een klein frame niet altijd geschikt zijn.

Er komt natuurlijk een punt dat het kind te groot wordt voor het voorzitje en dan wordt het tijd voor een fietszitje achterop de fiets. Ook deze zitjes worden in twee categorieën verdeeld. Zo zijn er zitjes voor kinderen van ongeveer 3 tot 6 jaar oud met een gewicht van maximaal 22 kilo. Deze zitjes bieden vaak nog veel bescherming en komen onder andere stevige voetensteunen. Wanneer het kind nóg wat ouder is (5 jaar en ouder en maximaal 35 kilo) is hij of zij waarschijnlijk ook uit dit zitje gegroeid en wordt het tijd voor een Junior zitje. Dit is meestal een simpele variant van het kinderzitje en deze is stevig en comfortabel.

Het is altijd belangrijk om te kijken welk zitje er op de fiets past. Er zijn twee manieren waarop deze zitjes kunnen worden gemonteerd. Meestal gebeurt dat op de bagagedrager van de fiets. Dit is echter niet altijd mogelijk, in dat geval kan het zitje ook aan het frame, onder het zadel, worden vastgezet. Bij een aantal fietsen is het wel mogelijk een zitje op de bagagedrager te plaatsen maar is er een extra montagestuk nodig. Let daarom altijd op welke montagestukken worden meegeleverd met de zitjes.

Bron: fietsen.123.nl

TOP