Nederlands fietspareltje: rondje Noord-Nederland

Nederlands fietspareltje: rondje Noord-Nederland

Nederlands fietspareltje: rondje Noord-Nederland

De drie noordelijke provincies zijn populair bij fietsers. Maar heeft u er wel eens aan gedacht om Friesland, Groningen en Drenthe in één fietsvakantie te combineren? Wij wel, en wij laten u graag meegenieten van al dat moois. In acht prachtige fietstochten maakt u een rondje door de drie noordelijke provincies, met een klein uitstapje naar Hollands Venetië in Overijssel.

Pittoreske stadjes, prachtige vergezichten, wuivende graanakkers, helgele koolzaadvelden en frisgroene weilanden, water, bos en zelfs moeras; u komt het in het noorden allemaal tegen. Via de knooppuntenroutes kunt u alle kanten op, maar om het u wat makkelijker te maken, bedachten wij vast een leuk en afwisselend rondje Noord-Nederland voor u. Dus pomp de banden op, pak de fietstassen in, vergeet uw verrekijker niet en ontdek de vele gezichten van Friesland, Groningen en Drenthe.

Rit 1: Lemmer – Leeuwarden (door het Friese waterland; ongeveer 49 km)

Een ontspannen tocht door het watersportgebied van Friesland. Lemmer is een van de bekendste watersportplaatsen van Nederland: u hoeft hier maar een uurtje rond te slenteren om het ultieme vakantiegevoel te pakken te krijgen. Overal boten en bootjes, en langs de kades talloze gezellige terrassen waar het goed toeven is. Onderweg naar Leeuwarden zult u nog heel wat meer bootjes tegenkomen, bijvoorbeeld op het Tjeukemeer. En wees ook niet verbaasd als u plotseling een groot wit zeil in een weiland ziet opdoemen; dat is gewoon een schip dat van het ene dorp naar het volgende vaart. In het gezellige Akkrum – een prima pleisterplaats voor een lekkere lunch – neemt u het pontje naar Nije Schouw, waarna het verder gaat naar de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Mocht u de tijd hebben, dan is een dagje Leeuwarden zeker een aanrader. Een leuke manier om de stad eens van een andere kant te bekijken, is met een praam. Van mei tot en met september vertrekt er iedere eerste en derde zaterdag een rondvaartpraam vanaf de steiger aan de Nieuwestad. De praamvaart duurt ongeveer anderhalf uur en doet diverse grachten en een nabijgelegen natuurgebied aan. Meer informatie vindt u op de website van VVV Leeuwarden.

Rit 2: Leeuwarden – Dokkum (langs de befaamde brug bij Bartlehiem; ongeveer 25 km)

Een rit langs een deel van de Elfstedenroute mag natuurlijk niet ontbreken als u in Friesland fietst. Tijdens deze fietstocht maakt u nader kennis met de groene weidsheid van deze provincie. Bij Wijns steekt u met het pontje de Dokkumer Ee over en een paar kilometer verderop vindt u het kleine dorp Bartlehiem dat zijn faam te danken heeft aan de Elfstedentocht. Eenmaal in Dokkum gearriveerd heeft u genoeg leuke terrasjes tot uw beschikking om lekker uit te rusten. Dokkum – de stad die voor altijd is verbonden aan de dood van kerkhervormer Bonifatius in 754 – is een knusse en veelzijdige stad vol prachtig gerestaureerde rijksmonumenten, oude stadswallen en mooie grachten. In het centrum vindt u veel bijzondere winkeltjes en een paar uitstekende restaurants.

Rit 3: Dokkum – Groningen (langs natuurgebied Lauwersoog ; ongeveer 50 km)

Tijdens de rit van Dokkum naar Groningen scheert u langs het natuurgebied van Lauwersmeer. Het kan zeker geen kwaad hier even de tijd voor te nemen, want Lauwersmeer is werkelijk bijzonder. Orchideeën, reeën, vossen, maar vooral ontzettend veel vogels hebben hier hun favoriete plek gevonden. Staatsbosbeheer en Nationaal Park Lauwersmeer organiseren regelmatig excursies; uitgelezen mogelijkheden om het gebied en zijn bewoners beter te leren kennen. Heeft u niet zo’n zin in de stilte van de natuur, dan fietst u gewoon lekker verder naar het stadse vertier in Groningen. Wat is er zoal te zien in Groningen? Eigenlijk te veel om op te noemen: de talloze stille hofjes middenin de stad, de Martinitoren (een beklimming waard!), het moderne Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. En dan hebben we nog niets gezegd over al die gezellige restaurants en cafeetjes en de vele historische gebouwen. Groningen is een verrassend bruisende stad waar iedere bezoeker zich snel op zijn gemak voelt. De vriendelijke gastvrijheid van de Groningers maakt de kennismaking met een van Nederlands leukste steden helemaal af.

Rit 4: Groningen – Winschoten (langs imposante herenboerderijen, ongeveer 40 km)

Een fietstocht door de schier onafzienbare weidsheid van de Groninger akkers. In en net buiten de knusse gehuchtjes en dorpjes komt u vaak grote herenboerderijen tegen, overblijfselen uit de tijd dat de herenboeren het voor het zeggen hadden op het Groningse platteland.

Winschoten is een gezellige stad die ook wel bekend staat als Molenstad, vanwege de drie molens die Winschoten rijk is. In Winschoten vindt u ook het grootste rosarium van Nederland, het is onderdeel van het Stadspark. Vlak boven Winschoten ligt trouwens Blauwestad; een gebied dat de laatste jaren nogal in de belangstelling stond vanwege een groot woningbouwproject. In Blauwestad ziet u met eigen ogen hoe een nieuwe woonplaats uit het Groninger land wordt opgetrokken.

Rit 5: Winschoten – Gieten (van Groningen naar Drenthe; ongeveer 40 km)

Van Winschoten gaat u op weg naar de volgende provincie: Drenthe. Het esdorp Gieten is meteen al een uitstekende kennismaking met deze gevarieerde provincie. Hier vindt u leuke winkeltjes, maar ook gezellige terrasjes en prima restaurants. Zoals de meeste esdorpen heeft Gieten een brink. In hotel Braams staat u oog in oog met de geschiedenis: ook de zeventiende-eeuwse reiziger kon in deze, toen nog als herberg bekende staande, uitspanning rekenen op een gastvrij onthaal.

Rit 6: Gieten – Dwingeloo (langs bos en hei, ongeveer 57 km)

In een wat langere tocht fietst u dwars door afwisselend bos- en heidegebied richting Dwingeloo, een van de mooiste brinkdorpen van Nederland. Al vanuit de verte zult u de uivormige kerktoren van de Siepelkerk zien; een tamelijk unieke vorm voor een Nederlandse kerktoren. De brink – met muziekkoepel – vormt het levendige centrum van dit gezellige dorp. Rondom Dwingeloo vindt u diverse mooie havezaten uit vroeger tijden en natuurlijk het bekende Dwingelderveld, een Nationaal Park met Europa’s grootste natte heidegebied.

Rit 7: Dwingeloo – Giethoorn (langs de bossen tussen Uffelte en Havelte naar Hollands Venetië; ongeveer 33 km)

Via Uffelte en Havelte fietst u naar Giethoorn, ofwel Hollands Venetië. Tussen Uffelte en Havelte ligt het Uffelter Binnenveld, een grillig landschap met bos en heide, vennetjes en mooie doorkijkjes naar het beekdal van de Oude Vaart. Een verrassend stukje ongerepte natuur.

Hoewel deze fietstocht de drie noordelijke provincies als thema heeft, willen we u een kennismaking met het Overijsselse Giethoorn niet onthouden. Giethoorn, dat is bruggetjes en bootjes, terrassen aan het water en veel, heel veel punters. Een fiets- en wandelpad door het dorp vormt de enige doorgaande verbinding over land; bijna alle verkeer gaat over het water. In museumboerderij ’t Olde Maat Uus ziet u met eigen ogen hoe het dagelijks leven in Giethoorn er honderd jaar geleden uitzag.

Rit 8: Giethoorn – Lemmer (door natuurgebied de Weerribben; ongeveer 35 km)

De laatste rit voert u langs natuurgebied de Weerribben, een fascinerend en rijk natuurgebied dat in feite door mensenhanden is ontstaan. In vroeger tijden werd hier veel turf gewonnen, maar tegenwoordig is riet het enige dat nog wordt geoogst. Nationaal Park Weerribben –Wieden organiseert veel verschillende excursies door dit mooie gebied, vaak ook per fluisterboot. In alle stilte tussen de rietkragen door, langs waterlelies, nestelende watervogels en negentiende-eeuwse eendenkooien; een onvergetelijke belevenis.

Na de stilte van de natuur komt u uiteindelijk weer in Lemmer aan: tijd voor een terrasje in de zon. En wat u ook bestelt: u heeft het na dit rondje Lemmer-Lemmer zeer verdiend!

Logeren

Wanneer u donateur bent van Vrienden op de Fiets (www.vriendenopdefiets.nl), heeft u de beschikking over een keur aan leuke, bijzondere en voordelige logeeradressen overal in Nederland. Maar er zijn meer mogelijkheden. Op www.bedandbreakfast.nl vindt u talloze leuke bed and breakfastadressen, terwijl u op www.boerderijkamers.nl veel mooie logeeradressen bij de boer vindt. De prijzen voor overnachtingen lopen uiteen. Als donateur van Vrienden op de Fiets (€ 8,- per jaar) betaalt u per persoon voor een overnachting met ontbijt € 19,-. De prijzen voor bed and breakfast en boerderijkamers zijn zeer divers en afhankelijk van de mate van luxe. Gemiddeld bent u met z’n tweeën zo’n € 50 tot € 70 kwijt voor een overnachting met ontbijt.

Bron: fietsen.123.nl

TOP