Senioren op een e-bike worden overmoedig

Senioren op een e-bike worden overmoedig

Er gebeuren steeds meer ongelukken met elektrische fietsen. Vooral senioren zijn het slachtoffer. Dat is vaak hun eigen schuld, vinden de deelnemers op leeftijd aan de wekelijkse fiets & geniettocht in Zwolle. ,,Ze gaan te hard en kijken niet uit.”

Janny Wildeman (86) is één keer gevallen met haar e-bike, tijdens een eerdere fiets & geniettocht. ,,Het was mijn eigen schuld. Ik hield mijn benen stil in de bocht en verloor mijn evenwicht.” Ze hield er niets aan over en kreeg van andere deelnemers zelfs te horen dat ze ‘sierlijk’ viel. ,,Janny is een gevallen vrouw”, knipoogt Aalt Docter (73). Gestoken in een fluorescerend hesje is hij een van de vrijwilligers bij de wekelijkse fietstocht voor senioren. Met tientallen andere deelnemers staan Wildeman en Docter klaar voor vertrek bij het buurthuis in Spoolde. Zeker driekwart is op de elektrische fiets.

Niet met iedereen loopt het na een val of ongeluk zo goed af als met Janny Wildeman. Fietsen is voor het eerst dodelijker dan autorijden, bleek woensdag uit CBS-cijfers. In 2017 kwamen 206 fietsers om het leven. Twee derde van de fietsdoden was 65-plus. Vooral met e-bikes ging het vaak mis.

Docter: ,,Senioren op een e-bike worden overmoedig, gaan te snel, kijken niet uit of vergeten om richting aan te geven.” Jakkeren is er tijdens de fiets & geniettocht niet bij. ,,Als begeleider fiets ik voorop en zorg dat iedereen achter me blijft. We gaan maximaal 15 kilometer per uur.” Mocht het mis gaan dan zijn er EHBO’ers onder de begeleiders, die beschikken over reanimatieapparatuur.

Voor Janny Wildeman is de elektrische fiets een uitkomst. Naar het sjoelen of het darten lukt nog wel op een gewone fiets, maar voor fietstochten is trapondersteuning een must. ,,Ik zet hem wel op de laagste stand hoor”, zegt ze ferm. Snelheidsrecords zal ze niet breken. ,,Ik was aan de late kant, dus heb doorgefietst. Maar harder dan 18 kilometer per uur ga ik niet.”

Wat Docter betreft zou de helm verplicht mogen worden voor e-bikes. Diverse deelnemers dragen er vandaag een, onder wie Gerard Pot. ,,Ik werd laatst duizelig en viel. Ik besefte dat dit me tijdens het fietsen ook kan overkomen. Je moet even een drempel over, maar het is een veilig gevoel.” Grappend tikken deelnemers elkaar op de helm. Dan zet de groep zich in beweging richting Wapenveld

Voor de beste en meest kwalitatieve e-bikes gaat u naar de fietsenwinkel: ‘’ de Fietsgigant

Bron: https://www.destentor.nl/zwolle/senioren-op-een-e-bike-worden-overmoedig~a8e04824/

TOP