Verwarring over snelle elektrische fiets op rijbaan.

Verwarring over snelle elektrische fiets op rijbaan.

De snelle elektrische fiets, ook wel speed-pedelec genoemd, zorgt sinds 1 januari voor verwarring op de weg. De fietsen met hulpmotortje zijn gelijkgesteld aan de bromfiets, en moeten op veel plaatsen de rijbaan voor auto's gebruiken. Volgens fietsster Belle Prinssen uit Almere zorgt dat voor veel onbegrip, zelfs bij de politie.

Ze neemt de proef op de som en fietst op een ligfiets-pedelec van Almere Buiten naar Almere Stad. Om daar te komen, moet ze de Veluwedreef en Cinemadreef nemen, tweebaanswegen waar een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt. Onderweg krijgt Prinssen te maken met boze automobilisten en uiteindelijk halen agenten de ligfiets van de weg. Ze kennen de nieuwe regels nog niet.

"De agenten vinden het maar niks en zouden liever zien dat we onze weg vervolgen via het fietspad", vertelt Prinssen. "Dat zijn wij met hen eens, waarschijnlijk net als de automobilisten die ons onderweg waarschuwden door te toeteren."

De fietsen met hulpmotortje kunnen een topsnelheid halen van 45 kilometer per uur. Omdat ze een stuk sneller zijn dan snorfietsen en gewone fietsers kan dit tot gevaarlijke situaties leiden op het fietspad. De snelle fietsen moeten nu sinds begin dit jaar een geel verzekeringsplaatje hebben en de bestuurder moet een helm dragen. De snelle fiets is daarmee gelijkgesteld aan een bromfiets.

Prinssen hoopt dat minister Schultz van Verkeer en Waterstaat ingrijpt, en anders de gemeente Almere. "Dat kan door zo snel mogelijk van fietspaden een bromfietspad te maken waar de snelle fiets dus ook mag rijden."

De gemeente Almere laat desgevraagd weten geen reden te zien om meer bromfietspaden te maken. "Wij vinden het niet zinvol om aparte fietsnetwerken aan te leggen voor een zeer beperkte groep", aldus gemeentewoordvoerder Nicole Klockenbrink. "We schatten dat er in Almere hooguit tientallen van die fietsen rijden."

De situatie in Almere is anders dan andere plaatsten in Nederland, omdat fietspaden bijna overal gescheiden zijn van andere wegen.

De Fietsersbond in Almere kent meerdere gebruikers van de snelle pedelec. De afdeling in Almere vindt het onverstandig om met een lage snelheid over de dreven te fietsen, zegt Mario Kramer. "Het is vaak voor de fietser onmogelijk om de 45 kilometer per uur te halen. Dat kan alleen een getrainde wielrenner. Als je dus met 30 kilometer per uur over een dreef rijdt en linksaf wil slaan, is dat gevaarlijk." Hij adviseert pedelec-gebruikers dan ook om in dat soort gevallen altijd het bromfietspad te nemen.

Voor de beste en meest kwalitatieve e-bikes gaat u naar de fietsenwinkel: ‘’ de Fietsgigant

Bron: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/143350/almere-verwarring-over-snelle-elektrische-fiets-op-rijbaan

TOP