BELANGRIJK

GEBRUIK NOOIT EEN HOGEDRUKREINIGER! Water dringt hiermee door tot in de lagers, waardoor deze kapot gaan. Indien dit geconstateerd wordt vervalt uw recht op garantie!

Racefiets/Moutainbike/Hybride onderhoud

Nadat u heeft gefietst is het belangrijk dat u uw fiets schoonmaakt. Dit kunt u het beste op de volgende manier doen. Zet uw fiets op een fietsbokje of hang hem op aan een haak zodat in ieder geval uw achterwiel van de grond is. Vervolgens spuit u met een ontvetter, bvb ketting- en derailleurreiniger uw ketting in. U kunt dit het handigste doen door uw ketting naar achteren te draaien met de trapper/crank terwijl u de ketting ende achtertandwielen inspuit. U spuit dan de ketting en de achtertandwielen in 1 keer schoon. De derailleurs neemt u gelijk ook mee. Als u de ketting heeft ingespoten met ontvetter maakt u met afwasmiddel een sopje, vervolgens maakt u met dit sopje uw fiets van boven naar onderen schoon. U kunt dit het beste doen met een borstel met lange haren, zoals bvb een behangersborstel. Als de fiets schoon is, spuit u hem met de tuinslang af. Vervolgens laat u de fiets drogen. Als de fiets helemaal droog is begint u met het smeren van de ketting.

Indien uw wielen erg smerig zijn kunt u ze ook uitnemen en ze apart van de fiets wassen. Als u de wielen uitneemt kunt u overal iets beter bij.

Ketting Smeren

U kunt uw ketting smeren met teflon, dunne olie of droogsmerend kettingvet. Ook andere types smeringsmiddel voldoen prima. U smeert uw ketting op dezelfde manier als u de ketting heeft ontvet. Draai langzaam de crank/pedaal achteruit terwijl u de ketting insmeert. Bij dunne olie laat u deze op de ketting druppelen. Als u de ketting heeft ingevet draait u even achteruit en vooruit zodat het smeringsmiddel zich goed verspreidt over de ketting. Als het smeringsmiddel goed is verspreidt over de ketting haals u met een droge doek het overtollige smeringsmiddel van de ketting. Het smeringsmiddel dient immers aan de binnenkant en niet aan de buitenkant van de ketting te zitten.

Ketting smeren

Kabels smeren

Bij de meeste fietsen met derailleur, kunt u de kabels van de versnelling en remmen eenvoudig losklikken. Het is belangrijk dat de binnenkabels goed gesmeerd worden. U begint met het droogmaken/schoonmaken van de binnenkabel. Normaal kan dat met een doek, als uw binnenkabel verwering vertoont kunt u deze schoonmaken met een beetje staalwol. Vervolgens smeert u de kabel met hetzelfde smeringsmiddel als u voor uw ketting heeft gebruikt. Pas er wel voor op dat u de velgen niet vettig maakt, want dan werken uw remmen niet meer voldoende. De derailleurkabels kunt u eenvoudig losmaken door de ketting op het kleinste verzet achter te zetten en dan zonder de ketting te draaien naar het kleinste verzet te schakelen. Nu kunt u eenvoudig bij de binnenkabel. Nu heeft u de belangrijkste delen gesmeerd en kunt u de rest van de fiets gaan poetsen. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld fietspoetsolie, maar ook bijvoorbeeld met siliconenspray.

Nacontrole

Als uw fiets helemaal klaar is controleert u of de versnellingen en de remmen weer goed werken. Als de achtertandwielen geluid maken in de versnellingen, dan kunt u de derailleurkabel iets bijstellen. Bij een racefiets zit aan de onderbuis een stelknopje. Bij een mountainbike zit er een stelknopje aan de shifter en zit er een stelknopje aan de achterderailleur. (beide stelknopjes hebben dezelfde functie) Als u twijfelt of alles correct werkt breng dan de fiets bij ons ter controle. BELANGRIJK, slecht/geen onderhoud betekent dat uw fiets sneller slijt en dat u niet lekker fietst. Door de snellere slijtage staat u ook al snel voor hoge(re) reparatiekosten. BELANGRIJK: Smeer boutjes en moeren na het schoonmaken in met vaseline ter voorkoming van roestvorming. We raden u aan om uw fiets elke week te reinigen en na het reinigen alles onderdelen die gevoelig zijn voor roestvorming in te smeren met vaseline.

nacontrole fiets

Reparatiefiets aanbieden

Indien u uw fiets smerig aan ons aanbied ter reparatie, zijn wij genoodzaakt om uw fiets eerst schoon te maken alvorens we gaan repareren. We rekenen hiervoor een uurloon van € 37,50. Bij een smerige fiets die niet (niet goed) is onderhouden zijn wij al gauw 2-3 uur bezig met schoonmaken aangezien we dan alle losse onderdelen afzonderlijk moeten schoonmaken. Bovenop dit schoonmaken komen dan nog de reparatiekosten. Onze monteurs zijn geen schoonmakers, u maakt ze dan ook absoluut niet blij door een smerige fiets aan te bieden ter reparatie.

Enkele tips

Het is zeer aan te raden uw fiets 1-2 maal per jaar bij ons aan te bieden voor een beurt. We checken dan alle onderdelen en vervangen zonodig onderdelen. U blijft dan veilig en prettig rijden.

Natuurlijk zijn er vele mogelijkheden en smeermiddelen om uw fiets te onderhouden. We trachten een leidraad te geven hierboven. Er zijn tal van goedsmerende smeringsmiddelen op de markt, waarvan een aantal zeer goed zijn die we hier niet hebben benoemd. Indien u vindt dat een ander smeringsmiddel u goed bevalt of beter is dan hierboven beschreven, dan moet u uiteraard dat middel gebruiken. Uiteraard kunt u ook in onze winkel terecht voor advies over verschillende smeermiddelen en de aanschaf ervan.

Enkele tips
TOP